از شرق تا غرب عالم، بزرگترین کشورهای جهان دیدنیترین مناظر را پیش چشم ما قرار میدهند. از کویر و جنگل و کوه گرفته تا سواحل و درههای زیبا. ما در این مقاله میخواهیم ۱۰ تا از بزرگترین کشورهای جهان را به شما معرفی کنیم. مجموع این ده کشور ۴۹ درصد از کل مساحت کره زمین که برابر با ۱۴۹ میلیون کیلومتر مربع است را تشکیل میدهد. در ادامه همراه ما بمانید.
۱۰. الجزایر
الجزایر با داشتن ۲.۳۸ میلیون کیلومتر مربع مساحت، و با اشغال ۱۱.۵ درصد از کره زمین در رتبه دهم بزرگترین کشورهای دنیا و تنها کشور آفریقایی این فهرست است. البته از لحاظ بزرگی به پای روسیه که هفت برابر آن مساحت دارد نمیرسد. الجزایر کشوری است که در آفریقای شمالی واقع شده است و ۹۹۸ کیلومتر سواحل دریای مدیترانه دارد. ۹۰ درصد این کشور صحرا و بیابان است و بیشتر این بیابانها ارتفاع زیادی دارند. کوههای اطلس در مرز شمالی این کشور واقع شده است و مرز داخلی الجزایر که صدها متر از آن بالای دریا قرار دارد دربردارنده قسمت الجزایری صحرای بزرگ آفریقا است. صحرای بزرگ آفریقا با گذشتن از نیجریه و مالی تا جنوب الجزایر امتداد مییابد.
۹. قزاقستان
قزاقستان بزرگترین کشور محصور در خشکی جهان است. مشاحت این کشور که ۲.۷۲ میلیون کیلومتر مربع است و دشتها و ارتفاعات وسیع را در بر میگیرد. اقلیم این کشور در طول سال خشک و خنک است اما آنقدرها هم بیابانی نیست. این کشور در طول سال دماهای متفاوتی دارد با این تفاوت که دمای آن به سردی همسایه شمالیاش یعنی روسیه نمیرسد.
قزاقستان که قبلا عضو جماهیر سوسیالیستی شوروی، بزرگترین کشور قرن بیستم، بود بیشتر به خاطر بزرگترین کشور محصور در خشکی در جهان و تنها کشور محصور در خشکی در بین این فهرست شناخته میشود.
۸. آرژانتین
آرژانتین سی و دومین کشور پر جمعیت دنیا، هشتمین کشور بزرگ دنیا و بزرگترین کشور اسپانیایی زبان دنیا است. مساحت این کشور ۲.۷۸ میلیون کیلومتر مربع است که متنوعترین اقلیمها و جغرافیا در جهان را دارد. اقلیم استوایی آرژانتین در شمال به مناطق یخی در جنوب این کشور منجر میشود. جنوبیترین منطقه آرژانتین که به نام دماغه هورن شناخته میشود، در کل دنیا طوفانیترین منطقه است.
۷. هند
هند دومین کشور بزرگ دنیا به لحاظ جمعیت و هفتمین آنها به لحاظ مساحت و وسعت است. مرزهای این کشور در ظرف یک صده اخیر چند بار تغییر کرد و هنوز هم منطقه جنوبی کشمیر (که بر سر آن با پاکستان اختلاف دارد) را از آن خود میداند و کنترل آن کاملا در اختیار هند است. در واقع بدون در نظر گرفتن کشمیر، مساحت کل هند ۳.۲۹ میلیون کیلومتر مربع است.
این کشور با چین، بنگلادش، پاکستان و نپال مرز مشترک دارد و جغرافیای آن از کوههای هیمالیا تا سواحل استوایی شبه قاره هند متغیر است. به لحاظ جغرافیایی، هند یک شبه قاره مجزا است و مطالعات جغرافیایی نشان میدهند که کل هند و همسایگان آن روزگاری توسط دریا از آسیا جدا شده بودند.
۶. استرالیا
لابد دوست دارید به استرالیا مهاجرت کنید، مگر نه؟ بین هند و استرالیا حدود ۴.۴ میلیون کیلومتر مربع فاصله است و این عدد، باعث شده تا فاصله این دو کشور در این لیست در رتبه دوم به لحاظ اندازه قرار بگیرد. استرالیا با داشتن ۷.۶۹ میلیون کیلومتر مربع مساحت اندازهای بیش از دو برابر هند دارد.
استرالیا دومین کشور قاره اقیانوسیه است. این کشور آنقدر بزرگ است که حتی در ردیف جزیره قرار نمیگیرد و باید آن را یک قاره جداگانه در نظر گرفت.
بخش عظیم جمعیت استرالیا در شهرهایی ساحلی نظیر سیدنی در شرق و پرث در غرب زندگی میکنند. دلیل آن هم این است که سایر مناطق یکی از خشکترین و گرمترین مناطق هستند. استرالیا با داشتن اقلیم و جغرافیای نامعتدل، به خاطر حیات وحش تماشایی و اغلب مرگبارش شناخته شده است.
۵. برزیل
بزرگترین کشور آمریکای لاتین برزیل است که بیش از ۸.۵۱ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد. در برزیل، بزرگترین جنگلهای بارانی یعنی آمازون قرار دارد. جنگل آمازون انقدر متراکم و انبوه و وسیع است که سیاحان و دانشمندان در آن تمدنهایی انسانی پیدا کردهاند که هرگز با جهان بیرون ارتباط و تماس نداشتهاند.
همچنین در شرق برزیل سواحل دریای آتلانتیک قرار دارد که حدود ۸۰۰۰ کیلومتر وسعت دارد. اغلب شهرهای بزرگ برزیل منجمله ریو دو ژانیرو و سائو پائولو در نزدیکی ساحل قرار دارند.
۴. جمهوری خلق چین
چین، ایالات متحده امریکا و کانادا هر کدام کمتر از هفت درصد از سطح کره زمین را به خود اختصاص دادهاند. از بین این سه کشور، چین با داشتن مساحت ۹.۵۹ میلیون کیلومتر مربع کوچکترین است. چین با ۱۴ کشور مرز مشترک دارد: افغانستان از شرق، روسیه از شمال و ویتنام از جنوب. چین بزرگترین کشور قاره آسیا هم هست.
اقلیم و مردمان چین بسیار متنوع هستند. در شمال چین، دما به زیر سطح دمای قطب جنوب میرسد، در مرکز چین چهارمین کویر دنیا قرار داد و در جنوب دما به سطح مناطق استوایی میرسد. چین با داشتن ۱.۳۵ میلیارد شهروند ۵۶ قوم را در خود جای داده است، جمعیت مسلمان آن هجدهمین جمعیت دنیا و جمعیت مسیحی آن نوزدهمین به لحاظ تعداد است. به ازای هر ۱۰۰۰ چینی، ۱.۹ پزشک وجود دارد و با این احتساب تعداد پزشکان آن از کل جمعیت کشور قطر بیشتر است.
۳. ایالات متحده آمریکا
ایالات متحده قدری از چین بزرگتر است اما از کانادا کوچکتر. این کشور ۹.۸۶ میلیون کیلومتر مربع مساحت دارد. ایالات متحده از جنوب با مکزیک و از شمال با کانادا هم مرز است. اقلیم و جغرافیای این کشور متنوع است.
ویژگیهای شمال – جنوب کشور آمریکا را به سه قطعه متمایز تقسیم میکند. در غرب کوههای راکی، ایالات مجاور اقیانوس آرام، به خاطر داشتن آب و هوای معتدل در طول سال و نیز سواحل ممتد کالیفرنیا شناخته شدهاند. دشتهای وسیع که بین کوههای راکی و رودخانه میسیسیپی قرار دارند، از کانادا تا مکزیک امتداد مییابند و باعث میشوند که ایالات متحده آمریکا حاصلخیزترین مناطق جهان را داشته باشد. قسمت سوم این کشور که در شرق رودخانه میسیسیپی قرار دارد قطب اقتصادی و صنعتی آمریکا و شهرهای اصلی آن در سواحل شرقی قرار دارند.
۲. کانادا
احتمالا یکی از دلایلی که در وبسایت ویزا موندیال حضور دارید تحصیل در کانادا یا مهاجرت به کانادا است! خوب است بدانید کانادا با داشتن ۹.۸۹۴ میلیون کیلومتر مربع مساحت در جایگاه دوم این لیست و بزرگترین کشور در نیمکره غربی زمین است. کانادا طولانیترین سواحل دنیا را دارد. در هر کیلومتر مربع ۴ نفر زندگی میکنند که بدین معنی است که ۳۵ میلیون نفر میتوانند ۶۱ آکر زمین برای خود داشته باشند.
تندرا (شمالگانی) کشور کانادا، که بین قطب شمال و ایالات متحده امریکا قرار گرفته است، به دایره شمالگانی میرسد. مانند ایالات متحده امریکا، کوههای راکی از جنوب تا شمال امتداد مییابند، و مرغزارهای کانادا مناطق وسیعی را برای کاشت غلات و گندم و کانولا فراهم میکنند. شرق کانادا قلب سنتی این کشور تلقی میشود چرا که تورنتو، مونترال و اتاوا پایتخت کانادا، همه در شرق قرار دارند.
۱. روسیه
روسیه با داشتن مساحت ۱۷.۱ میلیون کیلومتر مربع در رتبه نخست این لیست قرار دارد. در واقع اگر روسیه را به هفت میلیون کیلومتر مربع هم برش دهیم، باز هم بزرگترین کشور دنیا خواهد بود.
روسیه هم مانند چین با ۱۴ کشور مرز مشترک دارد اما بر خلاف چین، هیچ قسمت از روسیه استوایی نیست با اینکه تابستانهای شرجی و مرطوب در جنوب روسیه شایع است. ذخایر عظیم نفتی روسیه در زیر جنگلهای یخ زده آن قرار دارند. اما به خاطر سختی استخراج آنها، هنوز کسی به آنها دست نزده است.